Vi tror att framsteg och möjligheter skapas bäst tillsammans. Välkommen till en plats där samarbete gör skillnad.
Din roll
Beskrivning av examensarbetet
Detta examensarbete handlar om att utreda om vi kan träna fram simuleringsmodeller utifrån testdata där systemen är svårdefinierade för användning i utveckling av våra dynamiska system. Exempelvis för hur mänsklig interaktion sker med systemen.
Vid design av våra styrlagar för våra dynamiska system använder vi simuleringsmodeller vid design och analys. Ur robusthetssynpunkt använder vi ofta monte carlosimuleringar för att med små förändringar se att vi når tänkt prestanda. Vi har idag fall där vi skapat enklare modeller, utifrån observationer av verkliga skyttbeteenden, för simulering av skytt men dessa blir lätt allt för förenklade varpå vi riskerar att missa mänskliga felfaktorer. Däremot finns data tillgängligt och vi vill undersöka möjligheten att nyttja denna för att fånga in beteenden och mönster som vi har svårt att beskriva idag.
Vi har gjort initiala försök med generativa adversiella nätverksmodeller (GAN) och vill nu träna både GAN modeller och utforska tekniker med diffusionsmodeller för att se om vi kan nå ytterligare bättre resultat. Speciellt lämplig tror vi diffusionsmodeller är för att det finns utökade koncept för att hantera tidsserier vilket är av intresse för detta arbete.
Uppgiften består i att undersöka givna skjutfall och om möjligt ta fram bättre modell än dagens samt försöka dra generella slutsatser kring användningsområdet. Om möjligt både ur ett tekniskt perspektiv (metoder av intresse, behov av data) och ett metodikperspektiv (hur gör vi och hur nyttjar vi detta på bästa sätt).
Din profil
Det här examensarbetet kan utföras av en eller två personer som har ett stort intresse för maskininlärning. Du/ni har god matematisk bakgrund och har läst Master i Artificiell Intelligens och robotik, Teknisk Fysik, Datateknik eller motsvarande.
Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.
Vad du blir en del av
Sektionen Guidance, Navigation and Control utför analys, design och verifiering av styrsystem, navigeringssystem och planeringssystem för våra farkoster. Vi tillhör idag avdelningen för System Design som är en tekniktung del av organisationen och fokuserar på kärnförmågor av våra produkter.
Bakom våra innovationer finns alla de som har gjort det möjligt. Modiga pionjärer och kluriga tänkare. Vardagshjältar och kreativa problemlösare. De som delar djup kunskap och de som utforskar nya områden. Och alla däremellan.
Här har du chansen att påverka och bidra på ditt unika sätt. Allt från att utveckla kod och bygga imponerande försvars- och säkerhetslösningar till att ta en kaffe med en kollega. Varje bidrag räknas. Vi ger dig möjlighet att anta utmaningar och skapa smarta innovationer. I vår vänliga och tekniksmarta värld finns plats för dig att växa. Vi finns här för att tillsammans skapa trygghet för människor och samhällen.
Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 23 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare och mer hållbar värld.
Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga. Läs mer om oss här
Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut.
Kontaktperson
Mikael Sahlin, Sektionschef
mikael.sahlin1@saabgroup.com
+46 73 418 8419